Tirsdag den 9. januar 2018

  • af

Vågnede her til morgen og var særdeles forkølet. Ikke uden grund.
Badeværelserne er u-opvarmet og vinduerne står son regel på klem. Så det at gøre morgentoilette i frostvejr og tage et brusebad under disse konditioner er en frisk oplevelse. Vandet er dog varmt men trykknappen for brugseren varer i 3 sekunder. Så det giver lidt morgenmotion at holde gang i den bruser.

Møder ind kl. 0.8.00 på kontoret og starter med at at sætte noget Gregoriansk musik på højtalerne. En rigtig god start på dagen. Jeg husker det selv fra den gang vi, Karin, Sophie og jeg startede op i Ronsevalles tilbage i 2007. En stemningsfyldt måde at starte dagen op på, og komme igang.
Når så alle Pilgrimme er ude ( 08,30) går vi igang med at ryde op og ordne det som hører med, feje og vaske gulve i nederste etage. Alle de øvrige etager er der personale til. Alle vinduer og døre åbnes til gennemtræk (-5C) og de står så åbne til vi er færdige kl. ca 10.00

Fri til kl. 14.00 hvor jeg har vagt til kl. 17.00 Derefter overtager Veronica, og jeg har igen fri til kl. 20.00-30 hvorefter vi sammen lukker Alberge ned kl. 21,30. Der skiftes over hver anden dag.
Der sættes kun varme på Huset fra kl. 16.00-22.00. Så vagten fra kl. 14.00 er en lidt kold affære de første timer. MASSER AF VARMT TØJ ER LIDT AF EN FORDEL.
På ens værelser er der dog elradiatorer som arbejder på højtryk. Om natten er det ikke nødvendig at tænde for lyset fordi radiatorerne er så rødglødende at det næsten udgør det for lys. Selvfølgelig en sandhed med modifikationer

Alberge er lukket fra kl.08,30 til 14.00.
Om sommeren er der åbent fra kl. 11.00. Det vil sige at der er to og en halv time til at ryde hele huset, gøre rent og lufte ud. På det tidspunkt tager man dagligt imod 156 Pilgrimme. Til gengæld er man også 6 Hospoitaleros og det øvrige personale er ligeledes fordoblet.
Nu  i vinterperioden er vi 2 Hospitaleros men der kommer også kun ca. 20 Pilgrimme om dagen. Til gengæld  er man så er alene om at foretage ind- checkning og anvise sengeplads og hvor de forskellige faciliteter er.
Vi holdes nøje øje med at man bruger og kun bruger den køje man er anvist.
I det hele taget er det ret strikse regler. “Mange”/ nogle forsøger at indrette sig efter hvad der bekommer vedkommende bedst, men hensyn til at man er mange personer på begrænset plads og alle er trætte, skal vaskes og have vasket og tørret tøj, gør at der ikke må være nogen slinger i valsen.
Derfor det ret tidlige tidspunkt kl. 21,30 hvor der skal være ro. Kl. 22.00 skal alt lys være slukket.
I langt de fleste tilfælde giver det ikke anledning til problemer.
Alle ved de skal op næste morgen og gå langt (20-45 km) med ømme fødder og lægge de første timer, måske i snevejr/ regnvejr og det kræver altså at man er 100 % frisk. Specielt når det drejer sig om uger/ måneder og hver dag.

For leden aften,  lige før lukketid, komen en ung Pilgrim ind og spurgte meget spagt om vi havde en plads til han, trods det at han igen penge havde. Desværre måtte jeg oplyse at det tillod Albergets reglement ikke.
Det er ikke ualmindelig at hjemløse prøver at tilegne sig en plads for natten. Det findes i tilknytning til Katedralen her i Astorga et Herberg man så henviser til. Det er gratis og man få et måltid mad og desuden en seng at sove i.

Når så mange Pilgrimme sluses igenne om dagen, kan det ikke undgåes at indtil flere har udfordringer eller skader.
Dertil har vort Alberge en lille Hospitalklinik  hvor der hver eftermiddag kommer lægekyndig personer og tilser Pilgrimme med behov.
Når man så samtidig tager i betragtning at man på vort Alberge, i ent specielt Kirkesal, om aftenen kl. 20.00 kan få en præst velsignelse ja, så kan de aller fleste godt komme afsted næste morgen, med fornyet energi.

Har lige åbnet her kl. 14.00 og udenfor sad og ventede 2 koreanere.
En ung pige på 23 år og hennes lillebror på 15 år som så noget forkommen ud. Det sner og er bidende koldt. Jeg spurgte så pænt som jeg nu engang kan, hvorledes hennes bror havde det. Jeg kunne se at det vist ikke var for godt, men hun sagde det ikke.
De spurgte så om de måtte blive et par dage og hvile ud, men det er imod reglerne så det måtte jeg desværre sige nej til. Een overnatning og så videre. Havde lidt ondt af begge.
Det er i en unge alder af blot 23 år noget af en udfordring at skulle tage care af sin lillebror på 15 år under sådanne omstændigheder.
2 dage fremme kommer de op i bjergene og der har der været massivt snefald de sidste 3 dage.

Caminoen rydes ikke for sne. Man går i det spor som andre har trådt, og er man de første på dagen og det har sneet om natten, ja så er det noget af et arbejde. Men det positive er så, at man ikke kommer til at fryse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.